Workshopmiddag Stembevrijding en Kirtan & Mantra-zingen op 27 Januari 2013

Op zondag 27 januari 2013 geef ik een middag van 13.00- 17.00 over stembevrijding en het zingen van Kirtan. Het vindt plaats bijYoga Maarssen, Nassaustraat 16-2 te Maarssen. Kosten € 25,-. Later komt er ook een middag in het Cordium in Nijmegen, en wie weet ook nog Den Bosch

In West-Europa wordt er vaak erg “beschaafd” gezongen: ingetogen, ingehouden,  voorzichtig, mooi en netjes. Er wordt veel rekening gehouden met de anderen, of je hen stoort, wat ze er wel niet van denken etc., past wat ik zing wel bij wat de anderen zingen?
In India wordt er vaak lustig op los gebruld, af en toe knijtervals, ongeremd en met volle overgave. Wat de anderen ervan vinden komt niet eens in ze op, en of je een ander stoort al helemaal niet.
Én: reik je tijdens het zingen uit naar boven, naar het Hogere?  Of ben je met de voeten op de grond? Ben je in de Hemel, of op aarde? Hoofd in de wolken, of voeten op de grond?
Én: zing je zachtjes en voorzichtig, alleen voor jezelf, of hard en naar buiten met elkaar?
Én niet als laatste: zit je stil, beweeg je mee, dans je mee, of spring je mee?
Deze middag gaan we al deze uitersten verkennen, kijken we wat het effect hiervan is, en gaan we samen onderzoeken hoe we tot een persoonlijke mix hiervan kunnen komen in het Kirtan-zingen.

Kirtan is een vorm van Mantrazingen in call-response stijl. De mantra begint langzaam, gaat sneller, er wordt meegeklapt, en eindigt langzaam.

Kirtan gaat over in het hier en nu zijn, met alles wat er is, alle ongemak, alle vreugde, alle verdriet, alle plezier. Er is geen beter, het hoeft ook niet anders, het is goed zoals het is. Alles mag er zijn, vooral jij, en de anderen.

Daarover gaat ook stembevrijding, op een iets andere manier: durf je bv. te zingen terwijl er anderen bijzijn, of houdt je je in omdat je bang bent wat anderen ervan vinden. En kun je dan zingen terwijl je dat gevoel er laat zijn, en mogen anderen dat in jouw stem horen.
Stembevrijding spoort je aan niet het ongemak of de ergernis te ontvluchten, maar er juist bij te blijven, en dan te zingen.

Kirtanzingen en Stembevrijding gaan allebei over het ervaren wat gebeurt in het hier en nu: stoor je je bv. aan jezelf? of aan anderen? Of aan allebei?
In beide gevallen gaat het om het hebben van compassie, geen oordeel hebben, niet over een ander, en niet over jezelf.
En als je dat nu wel hebt? Dan gaat het om compassie hebben met je eigen ergernis / oordeel (of die van iemand anders)
Dit gebeurt wanneer jij vindt (of iemand anders vindt) dat het anders moet zijn dan het in werkelijkheid is: verwachtingen, plaatjes-beelden-ideeen over hoe het zou moeten zijn.
De wereld is nooit zoals jij bedacht/verwacht hebt dat ‘t zal zijn.

Alles is zoals het is, heb er geen oordeel over, en zing.

Deze middag gaat over samen met elkaar zingen, terwijl alles wat zich aandient er mag zijn. Als dat lukt, ben ik en zijn jullie een gelukkig mens (en anders trouwens ook :-)

Als je mee wilt doen, geef dit door via de contactpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.